2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gaps Diyeti Nedir?
YAZI #2559 © Yazan Bircan TAVAS | Yayın Haziran 2015
Bu aralar tüm velilerimin, danışanlarımın sorduğu, merak ettiği konulardan biri GAPS DİYETİ (GAPS GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME-Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) bende bu konuyu sizler için biraz araştırdım.

Dr. Natasha Campbell-McBride adındaki doktor, nörolojik bozukluklar ve beslenme arasındaki ilişki üzerine teoriler geliştirmiş ve araştırmalar yapmışlar. Buna göre:

“Sağlıklı bağırsak florasına sahip olmayan kişilerin sindirim sistemleri ve emilim sürecinin doğru işlemediğini söylemektedirler. Bağırsak florasındaki değişimler ve farklılıklar sonucu zamanla bağırsağın sindi
rim ve emilim kabiliyeti olumsuz etkilenmektedir.

Süt proteini olan kazein ve buğday proteini olan gluten’ nin iki aşamada gerçekleşmesi gereken sindirimi tamamlanamaz ve sonuç olarak kazomorfinler ve glütenmorfinler hiç değişmeden kana karışır ve vücutta problemlere yol açar. Özellikle beyin ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını bozar. GAPS hastalarının vücutlarında yüksek miktarda kazomorfin ve glütenmorfin olduğunu söylenir.”

Bu durumu düzeltmek içinse bağırsak florasının düzenlenmesi gerektiğini savunuyorlar. GAPS hastalarına uygun olan diyetin genel olarak Spesifik Karbonhidrat Diyeti olduğunu, bu programda da bakterileri ve mantarları besleyen, nörotoksin üreten yiyecekler, işlenmiş gıdalar tamamen diyetten çıkartılır. Bunlar yerine Probiyotik sağlayan fermente yiyecekler ve destekleyicileri diyette yer alıyor.

GAPS diyeti üç aşamadan oluşuyor.
1. GAPS giriş diyeti
2. Tam GAPS diyeti
3. GAPS diyetinden çıkış

Birinci aşamada, kendi içinde altı aşamadan oluşuyor. Psikolojik ve fizyolojik semptomlar bu aşamada ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.
İkinci aşamada, bağırsak florasının tamamen dengelenmesi ve psikolojik, fizyolojik semptomların ortadan kalkma sürecidir.
Üçüncü aşamada, bağırsak florası, duvarı ve epitelyum doku tamamen iyileşir ve diyet biter.

Önemli olan öğrenilen ve duyulan her bilginin önce bilimselliğinin, etkinliliğinin ve bireye uygunluğunun araştırılmasıdır. Ve bir uzman kontrolünde olunmasıdır.

Unutmayın ki HER ÇOCUK FARKLI GELİŞİR!

Sevgiler…


H.BİRCAN TAVAS (Özel Eğitim Uzm.)
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bircan TAVAS Fotoğraf
Bircan TAVAS
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Bircan TAVAS'ın Yazıları
► Çocuklarda Ödülün Diyeti Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gaps Diyeti Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Otizm Hakkında Herşey Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top