2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ait Olmak
YAZI #7746 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK | Yayın Kasım 2023
BEN VARIM…

Dünyaya ait olmak istiyorum…
Bu sözü söyleyen aslında ait olmak istemediğini özgür olmak istediğini vurgulamak için söylemiştir. Nitekim dünyaya ait olmakta aslında bir aidiyet belirtmektedir. Varsa eğer uzaylılardan, evrendeki diğer canlılardan ya da cansızlardan dünya ötesi kavramlardan kendini farklı kılma ihtiyacındandır. Geniş bir yelpazeyi kaplasa da bir aidiyet duygusu içermektedir.
Aidiyet duygusuna bağlanma kuramı çerçevesinde baktığımızda bebeklik dönemine ve anneyle olan bağlanmaya kadar gittiğini, zeminin anne ile bağlanma döneminde (0-2) yaş dayandığı görülmektedir. Anne bebeği emzirir ihtiyaçlarının maksimum düzeyde karşılarsa güvenli bağlanma gelişir. Daha sonra çocuk anneden yavaş yavaş koparak farklı bağlanmalar geliştirir. Babaya, teyzeye, komşuya vs. sağlıklı bir şekilde bu dönemini de atlatan çocuk 7-14 yaş dönemine geldiğinde aidiyet duygusunu geliştirir. Kendini rahat hissettiği yerler ve kişilerle aidiyet duygusunu geliştirir.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine baktığımızda yine bağlanma kuramından bakış açısını destekler şekilde önce güven ve fizyolojik ihtiyaçlar yani annenin bakımı daha sonra da sevgi ve aidiyet ihtiyacı gelmektedir. Hangi açıdan bakarsak bakalım insanın aidiyet duygusuna ihtiyacı vardır.
Ergenlik ve yetişkinlik döneminde sürekli olarak bir aidiyet duygusu içinde yaşamaya çalışan bireyin buradaki farkı artık bağlılık değil gönüllülük zemininde yükselen ve güven ihtiyacını karşılamaya yönelik bir harekettir. Ait olan ve ait olunan arasındaki karşılıklı sorumluluk almayı harekete geçiren bir duygudur. Yani kişi aidiyetiyle ortak değerleri olan bir bütün parçası olur ve buradan güven ihtiyacını karşılamış olur.
Bağlanma ne kadar zarara uğrarsa çocuk da o kadar aidiyet duygusunu kaybeder. Aidiyeti olmayanlar güçlenmedikleri için annelerinin yanından ayrılamazlar. Sonuçta “asosyal” ya da “yabani” denilen bir yapıya bürünürler.

Biriyle tanıştığımızda kendimizi ifade ederken, mesleğimiz, nereli olduğumuz, kaç yaşında olduğumuz, dinimiz, dilimiz, ırkımız, sosyal bağlarımız vs. tanışma için sorulan ya da sorulmadan ifade edilen kavramlardır. Kişinin ait olduğu sosyal gruplar, meslek vs durumlar zamanla kişinin kimliğinin bir parçası olmaktadır. Aidiyetle birlikte kişinin başkalarıyla benzerlik kurma, benzerlik kurduğu grupla birlikte dışlanmış olan diğer gruptan farklılığını güven çerçevesinde ifade etmesini sağlamaktadır. Çünkü bireyin hem ortak paydada paylaşım yapabileceği, bütünleşebileceği, birlik olabileceği ve güven duyabileceği bir gruba bunun yanında da farklılıkla birlikte kendini değerli biricik hissedeceği bir karşı gruba ihtiyacı vardır. Bir futbol takımına taraftar olduğumuzda onlarla bütünleşip diğerlerinden farklı olma duygusunu yaşarız. Benzer olmak ve farklı olmanın buluştuğu yer aidiyet duygusudur.

Ruh, yavaş ve karanlık bir doğumla ortaya çıkar, bedenin doğumundan daha gizemli olarak. bir insanın ruhu bu ülkede doğduğunda, onu uçmaktan alıkoyan ağlar vardır etrafında…

Sevgi ve aidiyetle kalın...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin BAĞRIAÇIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK'ın Makale ve Yazıları
► Olmak, Sahip Olmak ve Anlam Sistemi Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ait Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Vajinusmus ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Depresyon ve Depresyonun Nedenleri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Aldatma ve Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Acı Hatıra Travma Ocak 2017
► Psikoterapi Nedir? Ocak 2017
◊ Fly Yoga Nedir Kimler Yapabilir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Emdr Terapisi Kasım 2023
◊ Çift Terapisi ve Faydaları ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Cinsel Terapi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yüzyüze mi Online mı ? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
◊ Yalnızlık Kasım 2023
◊ Kaliteli Uyu, Mutlu Yaşa Kasım 2023
◊ Terapi Nedir ve Nasıl İlerler ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top